XboX povecao prihode ali opada prodaja

Microsoft je objavio izveštaj o prihodima iz prethodnog kvartala koji je otkrio da su prihodi gaming odjela porasli, ali da je zato ukupna prodaja hardvera opala.

Izještaj navodi sledeće statistike:

  • Gaming prihodi porasli su 4%
  • Xbox Live prihodi porasli su 22%
  • Prihodi od video igara porasli su 9%
  • Prihodi od hardvera pali su 26%

Microsoft tvrdi da je za značajan porast Xbox Live prihoda zaslužan veći broj pretplatnika i prodaje, kao i zbog toga što prodaja putem Xbox Live platforme vrijedi više za svaku transakciju.

Prodaja hardvera uključuje Xbox 360 i Xbox One, a za razlog za pad prodaje hardvera Microsoft “optužuje” manji interes za Xbox 360, obzirom da se radi o konzoli starije generacije, kao i za smanjenje cijene Xbox One konzole.

Zanimljivo je da je za povećanje prodaje video igara zaslužan jedino – Minecraft.

Microsoft je također naveo da će nastaviti činiti “značajna ulaganja u istraživanje, razvoj i marketing za Xbox platformu”.

Izvještaj također ističe da je Xbox Live posebno “zdrav”, te iz godine u godinu nastavlja rapidno rasti, te trenutno broji 46 milijuna aktivnih korisnika. Doduše, nejasno je koliko se u tom postotku odnosi na Xbox Live Gold pretplatnike.

Kompanija ovim putem ponovo nije otkrila tačne cifre prodanih Xbox One konzola, ali eSports organizacija Gfinity je juče objavila da se veruje kako je prodato oko 18 miliona Xbox One konzola, što je upola manje u odnosu na PlayStation 4.

Your Comment Here

Leave a Reply if you want

Not just another WordPress site