Don’t Starve

 

Akciono-avanturisticka igra, postavljena u open-world i ispunjena survival humorom, najnovijom kategorijom, pokupila je mnogobrojne pohvale.  PC verzija izasla je 23.aprila 2013., a 07.januara 2014. je preradjena za Sony Playstation.

 

Da se podsetimo, cilj igre je preziveti duze koliko je to moguce.Prepreke za to predstavljaju glad, neprijatelji, ludilo.Igrac moze da sakupi ogroman spektar raznih alata i itema koje moze da kombinuje i pomogne sebi da prezivi.ds_character_logo2-300x203

Jedan od likova je Gentleman Scientist Wilson koga vodite od pocetka.Jedini od svih moze da pusti bradu, zatim da je obrije i onda da se ugreje dlakom. Ukupno ima devet karaktera ali ne mozete ih voditi sve otpocetka, neki se otkljucavaju samo u “adventure” modu, neki su dostupni samo nakon odredjenog broja XP poena sakupljenih. Dakle, tu su Wolfgang The Strongman, koji je jaci, nanosi vecu stetu neprijateljima, pogotovo ako je punog stomaka, ali ima i nedostatak. Plasi se mraka. Willow je zenski karakter, koji ima sposobnost paljenja vatre u potpunom mraku. Sto moze biti prednost ili mana. Wendy je jos jedan zenski karakter, pracen duhom sestre Abigail koja je stiti od neprijatelja iz mraka, ali ako se Wendy primakne preblizu trpi ostecenje.Zatim WX78, robot koji moze da jede pokvarenu hranu.Wickerbottom – the Librarian iliti Bibliotekarka moze najbrze da izucava vestine.Woodie drvoseca ima sekiru zvanu Lucy, kojoj se obraca kao pravoj osobi. Ako posece isuvise drva pretvara se u Werebeaver-a. Wes ” the Silent” je osmi karakter koga slobodno mozemo smatrati hardcore-modom ove igre jer ima najnizi health, nivo gladi i sanity level, sto znaci najbrze moze postati ranjeni gladni ludak. Deveti je Maxwell, koji ima najaci oklop ali malo nivo healtha i kao Wes the Silent i Maxwell se otkljucava u adventure modu.

Dont Starve se igra iz izometrijskog pogleda, kamera se zumira i rotira i u interfejsu postoji i sistem za crafting itema.

Najveca privilegija koju ova igra pruza je, sto se u toku igranja zaista moguce osetiti strah pogotovo kada noc smenjuje dan. U toku dana se skupljaju potrebni itemi a nocu je najbolje sakriti se. Tako da ako u toku dana niste skupili sve, noc moze biti jeziva.

  • Publisher:Klei Entertainment Inc.
  • Developer:Klei Entertainment Inc.
  • Date of Release: PC   23.april 2013.
  •                                       PS    07.januar 2014.