MONSTRUM

Survival horor – u 2014 prilicno zastupljen zanr, a nastavlja se i u novoj godini.U svakom slucaju Monstrum, nova survival horror – hide and seek igra je dobila zeleno svetlo na Steam-u i zvanican datum izlaska je 28.januar 2015. O igri se dosta pricalo jos prosle godine, trebalo je da se pojavi u septembru 2014, ali su autori na svom sajtu objasnili da je pomeranje datuma izlaska igra usled poliranja grafike, doterivanja AI rutina i ispravljanja bagova.

MONSTRUM GAMEPLAY VIDEO:

Ukrcani uzasi na napustenom brodu.Igrac se stavlja u ulogu osobe zarobljene na napustenom brodu, koja shvata da nije sama.Bez oruzja na raspolaganju,pokusavate da pobegnete necemu sto vas ocito trazi po kabinama. Kada primetite to sto vas juri,obicno nastaje panicno bekstvo kao sto mozete videti u gameplay klipu iznad.Lokeri su mesto gde se mozete zavuci i sacekati da opasnost prodje,mada niste 100% bezbedni ni u njima.Autori su obecali da ce AI stvorenje koje vas juri menjati rutine i povremeno probati da vas iznenadi, a opet neki put odustati od potere ako ne moze da vas nadje u vidokrugu odredjeni interval vremena.

Dakle jurnjava lavirintima broda, ali sta je cilj.Autori igre – Junkfish su glavnog lika,tj.Vas, stavili u ulogu koja se cesto srece u raznim igrama ali je razlicito realizovana.Sta se desilo sa posadom, kuda brod plovi ili bolje reci pluta, previse prostorija a vi ne znate raspored.Persona koju pokusavate da spasete ne  zna otkud tu i sam nedostatak podataka o tome sta se zbiva, nepoznavanje okruzenja, plus kreatura iz naslova koja ocito zeli da zauzme brod samo za sebe, cini atmosferu ovog naslova.Medjutim, nailazicete na predmete od vitalnog znacaja za vase bekstvo sa broda.Posle gledanja nekoliko video gameplay snimaka igraca Alpha verzije igre,primetio sam da nisu pobegli,vec su se zaglavili na odredjenom delu,spetljali i primetna doza nervoze je izronila na povrsinu broda.

Ono sto izdvaja ovu horor igru od drugih je specificna mogucnost kod  ponovnog igranja. Tzv. “replay value”. Kada zver sustigne igraca i zasasolji ga, igra krece ispocetka.Prilikom ponovnog starta  igre ucitava se novi varijetet.Moze da bude sasvim nova kreatura koja dise za vratom igracu, i sasvim nova rutina kretanja i logicno,sasvim novi izazov.Brod takodje menja svoje odaje, menja se raspored i menjaju se cak i predmeti koje skupljate okolo a potrebni su vam za bekstvo. Zvuci veoma interesantno,a videcemo kada igra izadje i kako izgleda u praksi.

S obzirom da ne posedujete oruzje,igra na momente ume da bude frustrirajuca, s obzirom da  vam je zadatak  IZBEGAVANJE, navodjenje kreature na pogresne tragove,i u nekim slucajevima privremeno oterano vristanjem.Vasim,verovatno, ali to bi vec bila komedija.Ono sto je takodje bitna stavka u igri, a da se  primetiti po klipovima sa Youtube-a, jeste osluskivanje.Iako necete tacno znati sa koje strane dolazi, znacete da je blizu.Nesto poput “Aliens”. Bitan deo asesoara ce takodje biti,vidite po slikama, baterijska lampa. 

JunkFish Studio je zasluzan za razvoj igre. Naslov je trebalo da osvane jesenas, ali je pomeren za kraj januara 2015, tacnije 28.01. ce biti omogucen Early Access na Steam-u.Igra ce biti dostupna za PC i Linux.Za igranje bice potrebna prosecna konfiguracija PC.

 

Your Comment Here

Leave a Reply if you want