No Man’s Sky – how they did it

No Man’ Sky je ogromna igra sa preko trilion mogucih planeta u njoj.Zamisljena kao impresivan projekat igra treba da se pojavi krajem juna.Evo sta autori pricaju o samom kreiranju igre,lore-u u njoj,oruzjima,planetama i brodovima.

No Man Sky je avantura ali u isto vreme i survival igra.Prisutni su elementi trgovine,istrazivanja (ovo je i najobimniji adut ove igre), borbe koja je zasad vrlo stidljivo prikazana u trejlerima.Svemir je proceduralno generisan,sto znaci da ce okruzenje biti random,sto dalje implicira da recimo igraci koji igraju u isto vreme tesko da ce uopste moci da se sastanu na recimo nekom delu neke planete.

Flora i fauna prisutna u igri  moze biti recimo jedinstvena samo za odredjenu planetu. I mogu odmah da kazem da izgleda prelepo.

Putujuci vasim spacecraftom od planete do planete moci cete da uspostavite trgovacke rute.Stvari se menjaju i u toku samog igranja.Ukoliko je planeta nastanjena alienima i vi pocnete dijalog iz nekog razloga sa njima,shvaticete da morate da naucite njihov jezik.

Rec koja se cesto pominje uz No Man’s Sky je sloboda.Sloboda istrazivanja.Sloboda kretanja.Sloboda odlucivanja.Zvuci kao politicka propaganda jeftino prinesena potrosacu da konzumira.Ali ogroman svemir i proceduralno generisane planete, zytim nekoliko frakcija od kojih su neke medjusobno sukobljene daju priliku igracu da se odluci da li ce saradjivati sa nekom od njih i zaista igrati ulogu malog srafa u mnogo vecim dogadjajima.

Sean Murray jedan od osnivaca kompanije Hello Games koja stoji iza naslova i developer igre, kaze da mu je u jednom momentu sinula ideja koja mu se motala po glavi od detinjstva, da napravi ovakvu igru koja stavlja igraca u ulogu astronauta koji tumara po planetama.

Sto se tice orijentacije u prostoru,trebalo bi da postoji mapa,ali ono sto je sigurno,igrac nece moci da poseti neku planetu dok ne dobije njene koordinate.Igrac ce moci da uploaduje koordinate i ostale bitne stavke,kao sto su oblici zivota na odredjenoj planeti,oruzja,minerali itd na Atlas,platformu koja je ustvari galakticka baza podataka i gde ce postojati valuta – nadam se da trgovina valutom nece odrediti level igraca koji mogu brze ili sporije da dostignu.

 

ONLINE ili OFFLINE

Detalj koji me je cesto zbunjivao u vezi sa igrom je da li je online ili offline.Igra je oba.Mozete cunjati offline a onda se ukljuciti online pa podeliti lokacije planeta sa ostalima,pa onda opet smugnuti offline i nauciti borbene taktike i tako u krug.Isto vazi i za PC i za PS4.

TO JE VASA GALAKSIJA,BUDITE SPREMNI DA JE BRANITE

Pomenuo sam vec da je borba najstidljivije prikazana od svih nosecih elemenata igre.Kao jedan od stubova dosta igara,borbi je posvecena paznja u Hello Games studiju.Bicete u prilici da se umesate u borbu vasom letelicom,ali nije precizirano u kom stilu ce se ta borba odvijati.Podsetimo datum izlaska igre je juni 2016., pa ce do tada verovatno biti vise detalja o tome.

System Requirements
Minimum Requirements
8 GB
GD RAM hardware score: 6
Win 7 64
DX 11
10 GB
GD Adjusted Requirements
8 GB
Win 7 64
DX 11
10 GB
Recommended Requirements
8 GB
Win 7 64
DX 11
10 GB

 

  1. developer:Hello Games
  2. publisher:Hello Games
  3. date of release:21.jun 2016.

 

Your Comment Here

Leave a Reply if you want